Eindelijk weer van start
Op donderdag 9 en vrijdag 10 november vonden de Landelijke Stranddagen eindelijk plaats in Den Helder. Eindelijk, want vanwege COVID-19 waren we genoodzaakt om de organisatie van deze dagen voor drie jaren in de ijskast te zetten. Maar gelukkig stonden dit jaar alle seinen op groen en kunnen we terugkijken op zeer geslaagde dagen. Deze stranddagen zijn georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door Rijkswaterstaat, Stichting KMVK, KIMO, KHN, SSN, Gemeente Den Helder, Provincie Noord-Holland en Strand Nederland. Er waren dit jaar zo’n 100 deelnemers.

Donderdag 9 november – ochtend
In theater De Kampanje gaf dag presentatrice Kim Smit allereerst de gelegenheid aan wethouder Fotigui Camara van de gemeente Den Helder voor een hartelijk welkomstwoord. Daarna was er achtereenvolgens een filmpje van gedeputeerde Esther Rommel en presentaties van directeur HISWA-RECRON Geert Dijks en Director Destination Development bij het NBTC Anouk van Eekelen over de kansen en mogelijkheden van het toerisme en recreatie naar de kust. Erg inspirerend! Vervolgens gaf Marijke Boonstra (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) een inkijkje in de voortgang van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie. Jasper Roord (Nederlandse Kustvereniging) sloot de donderdagochtend af over zijn visie op ondernemen aan de kust.

Donderdag 9 november – middag/avond
Na de lunch en een mooie rondleiding naar het Redding- en Marinemuseum volgden vier verschillende workshops. De onderwerpen waren:

  • NIVZ-onderwerpen (strandapp/ vlaggen) door Bernard Korte (NIVZ)
  • Green Key – duurzaamheid – groene stranden/wimpel door Nienke Kwikkel (Noord-Hollands Landschap) en Erik van Dijk (KMVK)
  • Toegankelijkheid en inclusiviteit strand door Karin Stiksma, Joint Projects
  • Arbeidsrecht en personeel door Repay

Stuk voor stuk interessante workshops waarover nog flink werd gediscussieerd.

De middag werd afgesloten door Addie Weenk ((RWS) die een luchtig verhaal hield over een dagje strand en hoe geïnspireerd je daar weer vandaan kan komen. Het laatste optreden was van filosoof en cabaretier Paul Smit. Hij combineerde humor en inhoud en haakte in op thema’s als samenwerking, innovatie, beïnvloeding, verandering & werkgeluk. Erg grappig en leerzaam.

Na de borrel en diner volgde nog een rondleiding “Helder Licht”. Willemsoord was omgetoverd met een aantal unieke lichtkunstwerken met een nautisch thema. Erg mooi, maar helaas kwam de regen met bakken uit de hemel.

Vrijdag 10 november – ochtend
De vrijdagochtend waren we te gast bij Strandpaviljoen Paal 6. Deze ochtend werd gepresenteerd en gediscussieerd over tal van onderwerpen. Zo was er een sessie over strandpaviljoens en economische zekerheid. Hoe kunnen strandpaviljoens zich voorbereiden op de toekomst? Hoe kunnen strandpaviljoens meer zekerheid creëren? Frank de Reu (NKV) en Leo van Vliet (ondernemer) gaven deze workshop inhoud.

Ook was er veel discussie bij de workshop over de mogelijkheden om zoveel mogelijk mensen te beïnvloeden op het schoonhouden van de stranden. Deze workshop werd begeleid door Addie Weenk (RWS), Youp Schaacke (KIMO) en Gitta Maas (Stichting Noordzee).

Tenslotte volgde nog een demonstratie van gebruik van drones op en bij de Noordzeekust. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van een volledig autonoom zoek en redding (SAR) drone-systeem dat bijdraagt aan veilig strand-, branding- en kusttoerisme. Een ontwikkeling die letterlijk mensenlevens kan redden.

De ochtend werd afgesloten door een uitstekende lunch. Erg viel nog veel na te praten …

Volgend jaar zijn de Landelijke Stranddagen in Zeeland.

Zien we u dan weer?

Bas de Jong

Projectleider Strand Nederland